Jak se starat o skialpové pásy?

Chcete zachovat co nejdelší životnost skialpových pásů?

uvodni_skialpove_pasy

 Máme pro Vás pár hodnotných informací a tipů jak prodloužit životnost pásů na max a zajistit jejich spolehlivost na každé túře. Vaši péči vyžadují obě dvě strany – adhezivní i ta chlupatá. 

Chlupatá strana, navržená pro efektivní interakci se sněhem a ledem, vyžaduje voděodolnost, optimální délku a hustotu chlupu. Aby byla zachována funkčnost, používají se speciální přípravky, jako je Pomoca nebo Colltex, které se nanášejí na suchý pás směrem ke chlupu a nechávají se volně uschnout. Tyto přípravky obsahují vosky, které nejen zvyšují odolnost proti vodě, ale také zlepšují skluz pásu. Preventivně se doporučuje aplikovat tyto přípravky dvakrát za sezónu. 

Adhezivní část pásu vyžaduje také pečlivou údržbu. Měla by zůstat čistá, je vhodné se vyhýbat chůzi po listí, jehličí a blátě, a při manipulaci s nimi se snažit, aby se nedotkly země nebo podlahy. Při skladování je důležité zajistit dostatečné a vhodné usušení. V případě potřeby údržby adhezivní části, kterou se neodvážíte provést sami, navštivte náš servis.

 

Klíčová pravidla:

1. Pravidelné sušení
Důkladně sušte pásy po každé lyžařské túře, nejlépe volně pověšené. Pásy nedávejte na topení nebo do blízkosti krbu.

2. Odlepování pásů z lyží
Pásy nikdy nesušte připevněné k lyžím. 

3. Bezpečné ukládání
Skládejte pásy na suchém a teplém místě, aby se předešlo možným deformacím nebo poškozením. Pásy nenechávejte přes noc venku připevněné k lyžím.

4. Nalepování v teple
Před každou túrou je vhodné pásy nalepit v teplé chatě. Při teplejším prostředí se lepší drží na lyžích.

5. Správné uložení během túry
Schovávejte pásy pod bundu, pokud je během túry sundáte. Tím zajistíte, že zůstanou suché a teplé, což usnadní opětovné nalepování.

6. Ochrana před mokrým sněhem
Před použitím na mokrém sněhu je doporučeno pás lehce potřít speciálním voskem nebo měkkým parafínem. Tím se sníží absorpce vody a zlepší se výkon pásů. Vždy voskujte pás v suchých podmínkách.

 7. Vyvarujte se vodě
Zabraňte kontaktu pásů s vodou, zejména při přecházení zamrzlého potoka nebo na rozhraní vlhkého a suchého sněhu.

 

Doufáme, že většinu našich doporučení již znáte a jen jste si dali malé opáčko. Pokud ale Vaše pásy neměly ideální péči, tak se jim během svátků trochu pověnujte a připravte je na sezónu, nebo se zastavte k nám do servisu a uvidíme co se s tím dá dělat. 

Pokud je ale potřeba pásy vyměnit, koukněte na naši nabídku zde.

 

SLEDUJTE NÁS I NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH!

f_logo_RGB-Blue_512Sachasport (Ostrava) Instagram_Glyph_Gradient sachasport_ostrava