Lavinová výbava - co obsahuje a jak ji použít?

Lavinová výbava Vám může zachránit život.

fmarmsater_230328_8004_RGB (3) (1)

 

Freeridové lyžování otevírá bránu do divočiny horských svahů a dopřává Vám neskutečnou svobodu v terénu. S touhou po dobrodružství však přichází odpovědnost. Lavinová výbava není jen povinností, ale i klíčovým prvkem naší bezpečnosti v horách. 

Právě proto je důležité být na možnou lavinu připraven - jak teoreticky, tak výbavou. Primární důraz je kladen na prevenci - schopnost posoudit sněhové podmínky na plánované trase a vyhýbat se místům s vysokým rizikem lavin. Tyto dovednosti získáte na lavinových kurzech, kterých v dnešní době najdete mraky. 

Připomeňme si, že v horách neseme zodpovědnost za sebe i za ostatní. Proto je mimořádně důležité znát principy poskytování pomoci při lavinovém nebezpečí.

Pojďme si tedy říct, co vše taková výbava obsahuje, jak ji používat a čemu se v terénu vyvarovat?

 

Co se myslí, když se řekne lavinová výbava:

1. Lavinový vyhledávač
2. Lavinová sonda
3. Sněhová lopata
+ bonus:  skialpový batoh

 

1. Lavinový vyhledávač

Můžete se setkat také s označením pípák nebo pieps, vždy je řeč o lavinovém vyhledávači.

Nejedná se o nejlevnější investici, ale neřešíme pár gramů rozdílu v té či oné lyži, tady jde o Váš život. Šetření tedy není na místě. Doporučujeme tří anténový vyhledávač, vyhodnocuje signál nejrychleji a vede přímo k zasypanému. Do terénu s ním choďte vždy jen s plně nabitou baterkou.

A jak takový pípák funguje?

Všichni kteří se pouští do freeridu musí mít pípák zapnutý na vysílání a připnutý na těle.. Pokud dojde k utržení laviny, tak ti kteří nebyli zasažení si přepnou pípák na příjem a hledají zbylé pod lavinou. 

A co dál? 

Hledáme první signál, prohledáváme laviniště a držíme vyhledavač v úrovni pasu. Tady nehrajeme na přesnost, ale snažíme se projít laveniště co nejrychleji.

Až nalezneme signál tak sledujeme směr a zvyšujeme přesnost, snižujeme polohu vyhledavače až ke kolenům (vzdálenost pod 10 m na displeji). Když je vzdálenost pod 2,5 metru pokládáme pípák na zem a pohybujeme s ním po zemi.

 

pieps_lavin

Lavinový vyhledávač Pieps Powder BT Beacon

 pieps_lanakk

Lavinový vyhledávač Pieps Pro BT

2. Lavinová sonda

Sonda dopomůže k nalezení zasypaného v lavině pomocí tzv. sondování. Po přibližném dohledání pomocí pípáku se určí hloubka a orientace těla právě sondou, což ovlivní následnou rychlost vyhrabání. Význam sondy roste s hloubkou zavaleného.

Po nalezení hledaného nechte sondu zapíchnutou na místě, ať neztratíte jeho polohu. Důležitá je i pevnost sondy. Musí mít dostatečnou sílu stěn, také je lepší mít uvnitř ocelové lanko a ne provázek, ten vlhne a prodlužuje se.

76150_lavinova-sonda-pieps-aluminium-probe

Lavinová sonda Pieps Aluminium Probe

 62522_pie000266-000

Lavinová sonda Pieps iProbe BT 21/22

 

3. Sněhová lopata

Lavinová lopata přichází na řadu po úspěšném lokalizování pípákem a určení polohy těla sondou.

Na vyhrabávání rukama či lyží zapomeňte, šance na přežití zavaleného budou mizivé.

Lopata musí mít hliníkovou čepel. Čím je lopata větší, tím více sněhu odhrabe při jednom pohybu. Optimální velikost je 28 x 25 cm a musí se vejít do batohu. Užitečná je teleskopická rukojeť. 

 

63211_pie000204-001

Lopata Pieps T 825 pro plus

 69831_lopata-arva-axe

Lopata Arva Axe

A jako bonus - skialpový či lavinový batoh?

 I když batoh tak úplně do lavinové výbavy nezařazujeme, tak ho zde zmíníme.

Totiž správné uložení jednotlivých prvků výbavy je důležité pro vaše pohodlí i bezpečí. Velikost  batohu na jednodenní trip by měla být minimálně 30 litrů.

Případně se rovnou poohlídněte po lavinovém AirBag batohu, který má integrovaný lavinový airbag a ten se aktivuje v případě laviny.

Airbag je založen na principu „inverzní segregace“. Tento efekt probíhá tak, že ve stejnoměrně se pohybující mase částic se menší částice prosívají dolů, zatímco větší částice putují vzhůru k povrchu. Airbagy tak zvyšují objem uživatele a významně podporují tento efekt.

Některé lavinové batohy mají také odnímatelný airbag, který lze snadno nahradit novým, když se původní opotřebí.

 Na skialpové batohy koukni sem a na lavinové batohy s airbagem zase tady :).

 

Praktické používání všech těchto pomůcek je stěžejní. Vyhledejte si kvalitní lavinový kurz, nebo aspoň s bandou kámošů sjeďte do pořádných sněhových podmínek vše vyzkoušet. 

#StaySafe #SachasportCrew

 

SLEDUJTE NÁS I NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH!

f_logo_RGB-Blue_512Sachasport (Ostrava) Instagram_Glyph_Gradient sachasport_ostrava