B7 z pohledu našeho ambasadora

Report z B7 od Verči Macháčkové

Verča se zúčastnila Beskydské sedmičky letos již podruhé. V roce 2022 měla svou premiéru a s přítelem skončili na 3. místě v kategorii mixu, s časem kolem 19 hodin.

Letos už se rozhodla to zkusit sama a i přes to, že každý kopec velmi dobře zná, měla z toho patřičný respekt. Nakonec ale tu hru se svou hlavou zvládla dobře a s časem 17 hodin a 30 minut doběhla na 9. místě ve své kategorii.

Sama dodává, že je se svým výkonem spokojená a že je na čem do budoucna pracovat. Takže možná příští rok, bude další report? 🙂

verca_B7_01_compress

 

Veru, popiš nám, jak vypadala tvoje příprava na B7? Lišila se nějak, od tvého klasického tréninku?

Co se týče mojí přípravy na B7, tak se vlastně nijak nelišila od mého běžného pohybového stereotypu

Spíš bych řekla, že jsem letos i vzhledem k operaci, kterou jsem musela podstoupit v březnu, běhala mnohem méně než roky předešlé a naučila jsem se více odpočívat. Chodila jsem zase do posilovny, zařadila více kolo, což se nakonec ukázalo jako pro mě ideální kombinace. Ono totiž běhání v horách není jen o běhání, ale také o kompenzaci ať už je to regenerace nebo další druhy pohybů.

Jak se ti závod běžel a je něco, co tě v průběhu překvapilo?

Závod se mi od začátku běžel skvěle. Letos to sedlo, jak se říká, “jako prdel na hrnec”. 😀

Původní cíl byl doběhnout v čase kolem 16 hodin a ten se mi v první polovině závodu dařilo držet, pak ale přišla Ostravice, kde jsem si v euforii zapomněla vzít připravené jídlo a to se mi po cestě na Smrk stalo osudným. Energie začala rázem klesat a bohužel se to se mnou pak už táhlo celou druhou polovinu závodu. 

Já mám svoje finty, kdy se i stravou na závod dopředu připravuji a v jeho průběhu toho už pak nepotřebuji moc.

Překvapení se nekonalo žádné. Tím, že jsem z Beskyd a každý ten kopec znám, tak jsem věděla do čeho jdu a co mě čeká.

Co z výbavy bylo nepostradatelné a co by jsi příště přibalila, či naopak nechala doma?

Každý závod má samozřejmě svou povinnou výbavu, která je nezbytná. Co se ale týče věcí, které jsem měla nad rámec, tak toho vlastně moc nebylo. Jen nějaké to magnesko a prášek na bolest, po kterém se ale snažím sahat opravdu jen v krajní nouzi, nejlépe vůbec.

No a oblečení beru vždy to, co mám odzkoušeno, má ideálně co nejméně švů a je z příjemného materiálu, protože pot, který na oblečení zasychá jej zdrsňuje a může vám to závod pěkně znepříjemnit. Ideálně doporučuji i některá místa promazat vazelínou nebo podlepit tejpami :).

Já zvolila podvlékací kompresky a přes ně šortky od Dynafitu z kolekce DNA, které jsou lehké a z rychleschnoucího materiálu, tričko i běžeckou vestu stejné značky. Z čeho jsem ale letos měla největší radost byly boty. Dost trpím na bolest palců a většinou mi po delších závodech slezou nehty, ale tentokrát byly moje nohy jako v bavlnce a to díky letošnímu modelu bot Ultra 100 od Dynafit. Měla jsem je možnost vyzkoušet už dříve na Dynafit Ultra Campu v Tatrách a za mě jde o skvělou botu, která je nejen pohodlná, ale díky podrážce Vibram i skvěle drží.

Co měla Verča na sobě?

Tričko z prodyšného materiálu Dynafit,

závodní šortky Dynafit,

běžecká vesta Ultra Dynafit,

čelenka do vlasů Dynafit,

sluneční brýle,

běžecké boty Dynafit Ultra.

verca B7 02_compressed

Nějaká rada nakonec, pro sportovce, kteří by se chtěli příští rok také zúčastnit?

Rozhodně doporučuji trénovat v horách a posilovat. Ty kopce vám to nedají zadarmo a víc než vzdálenost, vám dají zabrat seběhy, na které musíte mít ty nohy připravené, jinak se odrovnáte.

No a taky doporučuju nejíst a nepít během závodu nic, na co nejste zvyklí, nebo vám to žaludek vrátí i s úroky. 

Netejpovat si zbytečně nohy pokud nemáte nějaké trápení, protože je to teď takový hit. Změníte si pohybový stereotyp a začne vás bolet něco jiného, o čem jste ani nevěděli.

Taky je fajn nepřepálit začátek. Ta atmosféra na stadionu a při probíhání Třincem dokáže strhnout, ale je dobré myslet na to, že jste na začátku a čeká vás dalších 100km. V loňském roce bylo poměrně horko a lidé kolabovali už na prvním nebo druhém kopci.

 

No a na závěr, jděte si to tam hlavně užít, se vším co na vás čeká. Bude to chvílemi nepříjemné, bude to bolet, budete to možná chtít chvílemi vzdát a bojovat se svojí hlavou, ale věřte mi, že ten pocit v cíli, ten za tu dřinu stojí.

B7_Verca_05_compressed B7_Verca_3_compressed B7_Verca_04_compressed

  

SLEDUJTE NÁS I NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH!

f_logo_RGB-Blue_512Sachasport (Ostrava) Instagram_Glyph_Gradient sachasport_ostrava